Da li promena načina života može ukloniti plak u arterijama?

Promena životnog stila uklanja plak u arterijama?

Da li je moguće ukloniti plak u arterijama ili ga smanjiti putem promene u ishrani ili životnom stilu? Mnogi od vas koji imaju probleme sa aterosklerozom, visokim holesterolom i visokim pritiskom, se pitaju ovo. Odlična vest je da- jeste moguće!

Promene u načinu života, uključujući dijetu, prekid pušenja, upravljanje stresom i vežbanje, mogu smanjiti veličinu aterosklerotičnih plakova. Pozitivne promene u načinu života takođe mogu pomoći da stabilizaciji stanja arterija i krvnih sudova. Tako će verovatnoća da će plak prekidati i blokirati protok krvi biti manja, kao i rizik od srčanog ili moždanog udara.

 

Kako se redukuje plak u arterijama?

Pojam redukcije plaka u arterijama, poznat medicinski kao regresija ateroskleroze, nastao je za vreme slučajnog posmatranja tokom Drugog svetskog rata. Norveški naučnici su primetili da je oskudica hrane – naročito oskudica hrane sa visokim sadržajem masti, poput mleka, kreme, maslaca i sira – povezana s smanjenjem rizika smrti od bolesti srca. Ovo je ukazivalo na mogućnost da promene u ishrani mogu izazvati redukciju plaka, tj. masnih naslaga u arterijama.

Prvi direktni dokazi regresije plaka došli su 1947. godine. U obavljanju obdukcija na neuhranjenim pacijentima, zapazeni patolog primetio je da plakovi obično, ali ne uvek, imaju tendenciju da se resorbuju.

 

Plak nestaje redukcijom holesterola

Studija o ishrani i redukciji holesterola vršena 1987. godine, pokazala je po prvi put da je nestajanje plaka u arterijama moguće. Tri godine kasnije, revolucionarni probni test proširio je ove nalaze, demonstrirajući da same promene u životnom stilu, mogu dovesti do nestajanja masnih naslaga, čak i u teškim aterosklerotičnim arterijama.

Doslednost u potrebnim promenama u životnom stilu izazivala je redukciju masnih naslaga. Ishrana je bila na bazi vegetarijanske hrane, koja je ograničavala masnoće na ne više od 10 procenata ukupnih kalorija. Pored toga, ispitanici su morali da prestanu sa pušenjem, sprovode redovne vežbe i učestvuju u grupnim terapijama za smanjenje stresa.

U ovom testiranju načina života je bilo malo ispitanika, samo 28 muškaraca. Međutim, rezultate ove manje studije su ubrzo potvrdile veće studije, uključujući meta-analizu 2015. godine koja je kombinovala podatke iz svih prethodno objavljenih studija i procenila vrednost modifikacije načina života na više od 2.000 ljudi. Podaci su pružili pouzdan dokaz da promena životnog stila može smanjiti plak u arterijama.

Uprkos njihovim dokazanim prednostima, promene u ishrani i stilu života moraju se posmatrati kao dodaci, a ne zamene lekova za mnoge pacijente. Regresija ateroskleroze se maksimizira kada se zajedno kombinuju. Menjanje utvrđenih navika zahteva visok stepen motivacije, pa bi trebali malo da poradite na tome, kako bi oporavili vaše arterije i promenili vaš život iz korena!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top