Povišen holesterol

Povišen holesterol – da li ga i kako treba lečiti?

Sa profesorkom dr Jasminom Ćirić, endokrinologom iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKCS, razgovaramo o važnosti lečenja povišenih vrednosti holesterola.

Šta je holesterol?

Holesterol je važan za brojne procese u organizmu. Međutim porast holesterola u krvi nije dobar, jer organizam ne može da iskoristi više holesterola nego što mu je potrebno. Sposobnost jetre da balansira između potreba i eliminacije može biti narušena, usled čega se LDL (loš) holesterol odlaže na mesta gde uzrokuje različite poremećaje.

Zašto je povišen holesterol opasan?

Pre svega zbog činjenice da je prepoznat kao najznačajniji faktor razvoja ateroskleroze. Višak holesterola se odlaže u zidove arterija i pokreće zapaljensku reakciju, formira se naslaga – aterosklerotska pločica ili plak koji menja građu krvnog suda i funkciju, a stvara i sklonost ka razvoju tromba. Rezultat toga je nedovoljno dopremanje krvi i kiseonika kroz sužene arterije do regiona koje one prehranjuju, usled čega dolazi do razvoja kardiovaskularne bolesti.

Koje su posledice ateroskleroze?

Najčešće se javljaju ishemijska bolest srca (angina pektoris, infarkt srca), moždani udar i periferna arterijska bolest. Međutim, sve arterije mogu biti zahvaćene, pa je spektar tegoba i bolesti različitih organa širok, a mnoge od njih dovode do invaliditeta ili smrtnog ishoda. Lečenje smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti.

Šta sve uzrokuje aterosklerozu?

Osim povišenog LDL holesterola, na nastanak ateroskleroze utiču i drugi faktori kao što su starenje, pušenje, fizička neaktivnost, prekomeran unos alkohola, povišen krvni pritisak i šećerna bolest. Pored delovanja na krvne sudove, oni mogu da podstaknu  porast lošeg LDL holesterola i opadanje dobrog HDL-holesterola, kao i povećanje triglicerida, što  dovodi do brojnih promena u zidu krvnog suda.

Izolovani porast holesterola kod mlađih osoba  ne mora da nosi rizik za teške vaskularne bolesti u bližoj budućnosti. Međutim, promene se neprimetno razvijaju, a dodatni rizici se najčešće nadovezuju. Merenje holesterola u krvi se preporučuje još od devete godine života, sa rutinskim praćenjem u početku na pet godina. Sa starenjem i dodavanjem rizika, kontrole se preporučuju češće. Za procenu rizika je značajno merenje nivoa LDL holesterola, HDL holesterola i triglicerida, a dodatno nivo lipoproteina Lp(a) i non-HDL holesterola.

Koji su uzroci povišenog holesterola?

Preteran unos zasićenih i trans masti ishranom, neke pridružene bolesti i urođene predispozicije. Vrednost holesterola u familijarnoj hiperholesterolemiji neće se normalizovati samo adekvatnom ishranom i fizičkom aktivnošću, već zahteva odgovarajuću terapiju.

Većina osoba može da normalizuje blago povišen holesterol prilagođenom ishranom i dodatnim unosom prirodnih sastojaka koje smanjuju njegov nivo. Takođe, važno je unositi i sastojke koji imaju povoljan efekat na sam zid krvnog suda, pošto je razvoj ateroskleroze put ka težim i fatalnim kardiovaskularnim oboljenjima.

Među namirnicama koje su prepoznate da sadrže prirodne regulatore nivoa holesterola u krvi ističe se crveni pirinač. On sadrži monakolin K koji doprinosi održavanju normalnih vrednosti holesterola. Preporučuje se osobama koje imaju blago povišen holesterol, a imaju nizak rizik od kardiovaskularnih bolesti i nisu kandidati za lečenje statinima.

ARTEROprotect® Forte – reguliše holesterol

Tokom razvoja ateroskleroze dolazi i do taloženja kalcijuma u zidove krvnih sudova. Ispitivanja su pokazala da je dnevni unos vitamina K2 (MK7) veći od 32 μg dovoljan da obezbedi značajno bolju elastičnost arterija i manji stepen kalcifikacije, što je udruženo sa manjim rizikom za smrtni ishod od kardiovaskularnih bolesti za oko 50%.

ARTEROprotect® Forte je prirodni preparat, koji svojim aktivnim sastojcima doprinosi regulisanju nivoa holesterola u krvi, a može pomoći i u sprečavanju nastanka promena u zidovima krvnih sudova i održavanju elasticiteta krvnih sudova.

Jedna kapsula ARTEROprotect® Forte na dan obezbeđuje 10 mg Monakolina K i 45 µg vitamina K2-MK7 koji doprinose održavanju normalnog nivoa holesterola i elastičnosti krvnih sudova.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *