Kako visok krvni pritisak utiče na vaše arterije?

 

Da li je visok krvni pritisak direktno odgovoran za moguće oštećenje naših arterija? Da bi to objasnili, krenućemo od samih arterija.

Arterije su veliki krvni sudovi koji nose krv od srca do svih organa i mišića tela, kako bi im dali energiju i kiseonik koji im treba. Arterije upravljaju tokovima krvi, kontrolisanjem brzine i pravca kuda ona teče.

Srce
Srce

Srce pumpa krv i potiskuje je u unutrašnjost arterija, gde ona protiče pod izvesnim pritiskom. Snažan protok krvi u arterijama prosto “udara” i u stalnom je kontaktu sa unutrašnjim zidovima arterije. Ovaj pritisak usled kojeg se krv kreće i teče kroz unutrašnjost arterija, u stvari, predstavlja vaš krvni pritisak. Da bi se suočili sa ovim pritiskom, zidovi arterije sadrže male mišiće, koji im pomažu da zadrže postojeći oblik i omogućavaju im da se šire ili sužavaju.

Otvaranje i zatvaranje različitih arterija utiče na vaš krvni pritisak. Što su arterije uže, to je manje prostora za ulazak vaše krvi i veći je pritisak krvi na zidove arterija.

 

Kako visok krvni pritisak utiče na arterije?

Krvni sudovi - arterije
Krvni sudovi – arterije

Visok krvni pritisak može uticati na sposobnost arterija da se otvaraju i zatvaraju. Ako je vaš krvni pritisak previsok, mišići u arterijskom zidu reaguju tako se povlače jače unazad. To čini arterije rastućim, a zidove arterija debljim. Usled zadebljanja arterije postaju suženije za protok krvi.
Tada se još više podiže krvni pritisak.

 

Simptomi krvnog pritiska

Najčešći simptomi su: glavobolja, mučnina, brzi zamor, zujanje u ušima (tinitus), vrtoglavica, otežano disanje, osećaj težine u grudima.

Bolest često nema simptome, zbog čega se naziva „tihi ubica“.

 

Šta se dešava kada vaše arterije postanu suviše uske?

Što je veći krvni pritisak, veća je šansa da dodatni pritisak može da izazove pucanje arterije. Takođe, što su uže vaše arterije, to je veći rizik da bi mogle biti blokirane.

Ako arterija pukne ili postane blokirana, deo tela i tkiva, koja u tom slučaju prestaje da dobija krv iz te arterije, biće manje prokrvljeni usled nedostatka energije i potrebnog kiseonika.

 

Krvni pritisak - glavobolja
Krvni pritisak – glavobolja

U slučaju kada arterija isporučuje krv do mozga, rezultat blokiranja arterije je moždani udar. Ako blokirana arterija isporučuje krv srcu, onda će to područje srčanog mišića doživeti ishemiju, uzrokujući srčani udar.

 

Kako možete pomoći vašim arterijama?

Možete pomoći vašim arterijama da ostanu zdrave održavajući krvni pritisak pod kontrolom i sprovodeći zdrav način života.

Dijeta za visok krvni pritisak
Dijeta za visok krvni pritisak

Zdrava ishrana koja se sastoji od što više svežeg, neobrađenog povrća, voća, ribe, žitarica, će dati vašem telu energiju i hranljive sastojke, koji je potrebni za održavanje arterija i ostalih krvnih sudova u dobrom stanju. Aktiviranje i bilo koja fizička aktivnost će takođe održati zdravo srce i krvne sudove.

Mnogi lekovi koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska rade na širenju arterija. Oni to rade direktno utičući na mišiće u zidu arterije, ili kontrolišu hormone koji deluju na iste mišiće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *