Vitamin K2

Vitamin K2 – tihi čuvar vašeg srca i kostiju

Postoje određeni vitamini, kao što su vitamin C i vitamin D, koji dobijaju mnogo veće priznanje od drugih vitamina, podjednako važnih. Baš iz tog razloga, jedan izuzetno bitan vitamin vam je možda i promakao ispod radara, a njegovo prisustvo u dovoljnim količinama u organizmu je i više nego neophodno. U pitanju je Vitamin K, esencijalni vitamin koji podržava zgrušavanje krvi, zdrave kosti i zdrave krvne sudove. Javlja se u dva oblika, vitamin K1 i vitamin K2.

K2 je ključan za kardiovaskularnu funkciju, zdravlje kostiju i još mnogo toga. Naša tela proizvode određenu dozu vitamina K2, ali većina ljudi dobija ostatak potrebne količine ishranom. Ovaj vitamin možemo pronaći u mlečnim proizvodima, fermentisanoj hrani i proizvodima životinjskog porekla.

Dnevna doza vitamina K2

Još uvek ne postoji posebni preporučeni unos samo za vitamin K2. Obično se preporučuje količina od 90 do 120 mg vitamina K, ali ta doza je zasnovana na vitaminu K1, potrebnom za sprečavanje krvarenja. Naučnici koji proučavaju efekte vitamina K2 sugerišu da njegove prednosti dolaze sa dnevnim unosom između 10 i 45 mg. U većini preporučene ishrane za Vitamin K, čak oko 90% konzumiranog vitamina K je vitamin K1.

Zašto nam je potreban vitamin K2?

Oba vitamina K1 i K2 obezbeđuju zdravo zgrušavanje krvi, sprečavajući prekomerno krvarenje i modrice. Ali, nedavna istraživanja sugerišu da oni igraju različite uloge u drugim aspektima našeg zdravlja, pri čemu vitamin K2 ima zdravstvene prednosti nezavisno od K1.

Unošenjem vitamina K2 u našu ishranu poboljšavamo:

Zdravlje srca i vitamin K2

Vitamin K razgrađuje kalcijum u našim telima, a ovaj efekat pomaže u sprečavanju stvaranja tvrdih naslaga (kalcijuma i masnog materijala) u zidovima arterija. Glatki i fleksibilni krvni sudovi obezbeđuju zdravu cirkulaciju, smanjujući rizik od štetnih krvnih ugrušaka i srčanih oboljenja.

Upravo zato nam je potreban vitamin K2. Studije pokazuju da rizik od srčanih bolesti pada za 9% na svakih 10 mg vitamina K2 unetih na dnevnom nivou!

Jake kosti

Našem telu je potreban kalcijum za izgradnju i održavanje kostiju. Kada razgrađuje kalcijum u našem organizmu, vitamin K2 aktivira protein koji pomaže mineralu da se veže za naše kosti, kako bi obavio svoj posao. Studije pokazuju da veći unos K2 poboljšava gustinu kostiju i smanjuje rizik od preloma.

Antikancerogena svojstva vitamina K2

Istraživači su otkrili da vitamin K2 može usporiti ili zaustaviti aktivnost ćelija raka. Druge studije pokazuju da K2 može poboljšati stopu preživljavanja i smanjiti ponovnu pojavu raka. Međutim, ove studije su se fokusirale samo na određene vrste raka, poput jetre i prostate, tako da je potrebno mnogo više istraživanja funkcija vitamina K2 na kancerogene ćelije, kako bi se izveo stabilan zaključak.

Vitamin K2 u hrani:

Vitamin K se nalazi u mnogim namirnicama ali, u proseku, većina sadrži K1. Ipak, postoje i namirnice koje su bogate samo vitaminom K2 i koje vam mogu pomoći da postignete bolju ravnotežu u ishrani, pa samim tim i zdravlju.

Vitamin K2 u hrani

Jegulja

Možda se čudite da otvaramo listu namirnica koje sadrže vitamin K2 netipičnom jeguljom, ali sa razlogom je tako. Naime, ova riba sadrži čak 63 mg našeg vitamina, i to samo u jednoj porciji od 100 grama, što zadovoljava preporučeni nivo za čitav dan!

Sir

Sirevi su jedan od najboljih izvora vitamina K2, zajedno sa hranljivim sastojcima poput kalcijuma, vitamina A i proteina. Međutim, oni su takođe bogati zasićenim mastima i kalorijama, tako da biste morali umereno da ga jedete. Sadržaj vitamina K2 varira u zavisnosti od vrste, a sirevi sa najvećom količinom vitamina K2 po porciji od 50 grama uključuju:

  • 50 mg u minsteru
  • 34 mg u kamemberu
  • Oko 32 mg u edameru i starijoj gaudi
  • 12 mg u čedar siru
Goveđa jetra

Goveđa džigerica je veoma zdrava, jer sadrži dnevne potrebe za hranljivim materijama poput vitamina A, riboflavina, folata i bakra. Porcija od 100 grama takođe sadrži više od 11 mg vitamina K2, što ga čini najboljim izvorom vitamina na bazi mesa.

Piletina

Ako niste ljubitelj iznutrica poput džigerice, okrenite se piletini za vitamin K2. Sa 10 mg po porciji od 100 grama, piletina ima pet do deset puta veći sadržaj ovog vitamina od goveđeg ili svinjskog mesa.

Maslac

Samo kašika putera ima 2,1 mg vitamina K2. Međutim, ta ista kašika sadrži i oko 100 kalorija i 11 grama masti, pa se pobrinite da vaše porcije budu male, kako biste izbegli potencijalne zdravstvene rizike i neželjeno dobijanje na težini.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je fermentisani kupus sa karakterističnim kiselim ukusom. Proces fermentacije nudi mnoge zdravstvene prednosti, kao što je unapređenje zdravlja creva i jačanje imuniteta. Sa 2,75 mg na pola porcije, kiseli kupus je odličan izvor vitamina K2.

Vitamin K2 u preparatu Arteroprotect forte

Kao što smo rekli, vitamin K2 je definitvno redak u ishrani zapadnog sveta. Međutim, ovaj moćni nutrijent igra ključnu ulogu u mnogim aspektima vašeg zdravlja. U stvari, upravo vitamin K2 može biti karika koja nedostaje između vaše ishrane i čitavog lanca hroničnih bolesti.

Kako je jedna od njegovih najvažnijih uloga da spreči kalcifikaciju i vrati elasticitet krvnih sudova, potrebno je da se dodatno suplementira.

Na našem tržištu postoji preparat Arteroportect Forte, koji obezbeđuje optimalnu dozu od 45 mcg vitamina K2-MK7. Pored toga, on sadrži i 10 mg Monakolina K iz crvenog pirinča i vitamine B1 i C. Ovaj preparat, pored toga što prevenira kalficikaciju i povećava elastičnost krvnih sudova, pomaže i u smanjenju holesterola u krvi. Na taj način Arteroportect Forte smanjuje  rizik za nastanak ateroskleroze i posledično srčanog i moždanog udara.

Zbog svega toga, dajte šansu vitaminu K2!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *