About image

Metabolički sindrom

Prema podacima koje daje Svetska Zdravstvena Organizacija svaka četvrta odrasla osoba ima Metabolički sindrom -što ga svakako čini jednim od najvećih terapeutskih izazova današnjice.

Metabolički sindrom tzv sindrom X se može jednostavno definisati kao skup stanja i simptoma koji obuhvata: povišen krvni pritisak, višak masti u predelu struka(viscelarna gojaznost), povišene vrednosti glukoze- insulinksu rezistenciju kao i povišene vrednosti holesterola

Koliko je ovo stanje ozbiljno pokazuju i podaci da osobe koje boluju od Metaboličkog sindroma imaju znatno veći rizik za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti pre sve za moždani udar i infarkt miokarda, dok je rizik za oboljevanje od dijabetesa veći čak dvadeset puta.

Klinički dokazano

Zašto lekari preporučuju ARTEROprotect Metabolic?

Povećanje osećaja sitosti i doprinos sniženju telesne mase

Bioaktivni sastojak suvi ekstrakt korena Amorphophallus konjac K. Koch standardizovan na 90% Glukomanana je dijetno vlakno niske energetske vrednosti, rastvorljivo u vodi. Glukomanan poseduje sposobnost vezivanja velike zapremine vode koju pretvara u viskoznu gel masu. Kada se primeni neposredno pre obroka, Glukomanan bubri, povećava svoju zapreminu u želucu i na taj način povećava osećaj sitosti, što smanjuje potrebu za unosom hrane i doprinosu sniženju telesne mase.

Suvi ekstrakt crvenog pirinča iz proizvoda ARTEROprotect® Metabolic sadrži niz sastojaka koji mogu pomoći u regulaciji nivoa holesterola. Čak 14 različitih monakolina, od kojih je najznačajniji monakolin K iz crvenog pirinča može značajno uticati na smanjenje ukupnog i tzv lošeg holesterola. Monakolin K deluje poput prirodnog statina tako što smanjuje učinak enzima (HMG-CoA reduktaze) odgovornog za proizvodnju holesterola u organizmu. Samo jedna kesica preparata ARTEROprotect® Metabolic na dan obezbeđuje dvostruki efekat na sniženje holesterola jer sadrži 10 mg Monakolina K koji smanjuje sintezu holesterola i 4g vlakna Gukomanana koji smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane.

Dijetno vlakno Glukomanan iz proizvoda ARTEROprotect® Metabolic usled formiranja gel mase u želucu dovodi do njegovog usporenog pražnjena nakon obroka što pozitivno utiče na regulaciju nivoa glukoze u krvi i njene skokove nakon obroka. Takođe, studije pokazuju da redovnom primenom vlakna Glukomanana postiže bolja dugoročna kontrola šećera u krvi i vrednosti HbA1c.

Vitamin K2 – MK7 iz proizvoda ARTEROprotect® Metabolic doprinosi smanjenju kalcifikacije arterija. Sve veći broj studija, pa između ostalih i velika Roterdamska studija koja je trajala punih 10 godina, pokazuju da upotrebom vitamina K2-MK7 možemo smanjiti taloženje kalcijuma na zidovima krvnih sudova . Upotreba vitamina K2-MK7 poboljšava se elastičnost kalcifikovanih krvnih sudova i na taj način dodatno smanjuje rizik za nastanak srčanog i moždanog udara.

Vitamin C iz proizvoda ARTEROprotect® Forte doprinosi zaštiti krvnih sudova tako što podstiče stvaranje kolagena kojim se popravljaju oštećenja nastala na krvnim sudovima. Istovremeno otklanja i slobodne radikale i toksine iz organizma. Dodatno Vitamin B1 doprinosi normalnoj funkciji srca.

Ingredient image
Call to action
Dokazano dobar

Zašto koristiti ARTEROprotect Metabolic?

Glukomanan I njegov uticaj na vrednosti holesterola ispitivani su u velikom broju  kliničkih studija. 2008 godine objavljena zajednička studija  koja je objedinila 14 kliničkih studija u kojima je učestvovao 531 pacijent gde je pokazano da se primenom Glukomanana smanjuje nivo LDL holesterola, ukupnog holesterola i triglicerida.

↓  9  % ukupni holesterol

↓ 11 % LDL holesterol

↓  6  % Trigliceridi

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) odobrila je primenu Glukomanana gde se ističe da redovan unos od najmanje 4g glukomanana dnevno pomaže u održavanju normalnih nivoa holesterola u krvi dovodi do:

  • Smanjenja resorpcije masti
  • Smanjenja resorpcije šećera
  • Smanjenja ukupnog holesterola u krvi
  • Smanjenja nivoa lipoproteina niske gustine u krvi (LDL)
  • Održavanja normalnih vrednosti triglicerida

Samo jedna kesica proizvoda ARTEROprotect® Metablic na dan obezbeđuje 10 mg Monakolina K koji dokazano smanjuje koncentraciju LDL i ukupnog holesterola. U nedavno objavljenoj kliničkoj studiji dostavljenoj Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA) pokazuju da uzimanje 7.5 mg Monakolina K dnevno, tokom 12 nedelja, može smanjiti nivo LDL holesterola do 22%. U ispitivanju je učestvovalo ukupno 83 ispitanika sa povišenim holesterolom. 42 ispitanika su primala dnevnu dozu od oko 7.5 mg Monakolin K. U placebo grupi 41 ispitanik uzimao je kapsule sa običnim pirinčanim praškom. Nakon 12 nedelja rezultati grupe koja je uzimala Monakolin K pokazuju 22% smanjenje LDL (lošeg) holesterola u poređenju sa samo 3% smanjenja u placebo grupi. Ukupni holesterol takođe je efikasno smanjen.

Vitamin K2 – MK7  doprinosi sprečavanju taloženja kalcijuma u krvnim sudovima i utiče na razgradnju već postojećih kalcifikata. Vitamin K2-MK7 u ARTEROprotect®-u  se dobija patentiranim procesom biofermentacije koji obezbeđuje visok prinos prirodnog vitamina K2. Unapređena tehnologija, koja uključuje procese selektivne ekstrakcije i prečišćavanja, garantuje dobijanje all-trans, bioaktivnog oblika vitamina K2-MK7, u izuzetno visokom procentu (>99%).

Namena i upotreba

Način upotrebe

Preparat ARTEROprotect® Metabolic uzima se u dozi od 1 kesice dnevno. Namenjen je pacijentima koji žele da snize povišen nivo ukupnog,lošeg (LDL) holesterola i smanje telesnu masu. Dodatno preparat ARTEROprotect® Metabolic doprinosi boljoj regulaciji nivoa glukoze u krvi, smanjenju taloženja kalcijuma na zidovima krvnih sudova i povećanju njihove elastičnosti. Prašak iz kesice postepeno dodavati uz neprekidno mešanje razmutiti u 200ml vode. Odmah ispiti pripremljeni napitak i nakon toga popiti još jednu čašu vode.

Način čuvanja

Proizvod čuvati u originalnom pakovanju, zaštićen od svetlosti i vlage, na temperaturi do 25°C, van domašaja dece.

Napomene

Nije namenjeno trudnicama, dojiljama, osobama sa oboljenjima jetre, bubrega, mišića, osobama sa preosetljivošću na statine, nelečenim hipotireoidizmom ili povišenim nivoom transaminaza. Osobe koje su na terapiji statinima, varfarinom, hemofiličari i osobe koje čekaju na operaciju ne bi trebalo da uzimaju ovaj preparat. Potreban je oprez kod osoba koje imaju poteškoća sa gutanjem. Proizvodi koji sadrže Glukomanan mogu da umanje apsorpciju istovremeno primenjenih lekova pa ih treba uzimati 4h pre ili 4h nakon primene lekova.