Ateroskleroza podmuklo ubija

Ateroskleroza predstavlja proces starenja krvnih sudova i bolest je koja u 75% slučajeva razlog nastanka infarkta srca ili šloga.

Proces ateroskleroze se odvija brže ili sporije u zavisnosti od naslednog faktora, načina života, ishrane i navika. Kaže se da je čovek star, onoliko koliko su mu krvni sudovi stari. Čak i ako kalendarski ima 25 godina, prema stanju krvnih sudova on može biti i pedesetogodišnjak.

 

Zbog čega dolazi do razvoja ateroskleroze?

Ateroskleroza nastaje onog trenutka kada se krvni sud ošteti. Na mestu gde postoji oštećenje krvnog suda počinje da se taloži loš holesterol. Taloženje holesterola neizbežno prati kalcifikacija, odnosno taloženje kalcijuma na zidove krvnih sudova.

Kalcifikovana arterija je neelastična i trpi pojačan pritisak. Posledično, srce ulaže veliki napor da bi obezbedilo dobru cirkulaciju krvi.

Ateroskleroza se izuzetno teško otkriva u početnoj fazi, jer prohodnost krvnog suda nije u potpunosti narušena. Kada se pojave simptomi kao što su zamaranje, malaksalost i bol, onda je aterosklerotski proces već odmakao. Najčešće su pogođene srčane arterije, zatim, arterije mozga i vratne karotide. Posledice su infarkt srca i infarkt mozga (šlog).

 

Kako se izboriti sa problemom ateroskleroze?

Lekari pre svega preporučuju smanjenje faktora rizika. Savetuje se pravilna ishrana, umerena fizička aktivnost, smanjenje stresnih situacija i prestanak pušenja. Promena ovih životnih navika usporiće proces ateroskleroze. Istovremeno ohrabruju istraživanja koja pokazuju da prirodnim putem možemo smanjiti glavne faktore rizika kao što su povišen holesterol i kalcifikacija arterija.

U velikom broju studija je dokazano da ekstrakt crvenog pirinča efikasno smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Naime, crveni pirinač sadrži monakolin K koji na potpuno prirodan način blokira proizvodnju holesterola u jetri, tako što smanjuje aktivnost enzima odgovornog za stvaranje holestorola.

Vitamin K2 smanjuje kalcifikaciju arterija. Sve veći broj studija, pa između ostalih i velika Roterdamska studija koja je trajala punih 10 godina, pokazuju da upotrebom vitamina K2 možemo smanjiti arterijsku kalcifikaciju. Upotreba vitamina K2 može pomoći i da se poboljša elastičnost kalcifikovanih krvnih sudova i na taj način dodatno smanji rizik za nastanak srčanog i moždanog udara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *