Hrom

Hrom – metal za energiju i vitku liniju

Hrom je jedan od 91 metalnog elementa u periodnom sistemu. Poznat je od davnina, te su njegove ostatke pronašli na vrhu oružja Ratnika Sena ili Glinenih ratnika, kolekcije od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, nađenih u grobnici prvog kineskog cara, Ćin Ši Huanga. Ostaje nejasno da li su hrom-oksid koristili zbog boje ili njegovog svojstva, u svakom slučaju – metal je zaštitio oružje od degradacije.

Reč „hrom“ potiče od grčke reči za boju („hroma“), što odražava šarenu prirodu jedinjenja hroma, kao i svu raskoš njegovih pigmenata. Koristi se kao boja za slike još od antike, a zvanično je pronađen u XVIII veku, kada je francuski hemičar Luj Nikola Voklen uspeo da izoluje hrom pečenjem uzoraka rude krokoita u svojoj pećnici. Kasnije je pronašao tragove hroma i u dragom kamenju. Od tada, hrom je postao uobičajen i široko korišćen metal.

Hrom u ljudskom organizmu

Hrom je važan mineral koji se u ljudskom organizmu nalazi u malim količinama. Pomaže metabolizam glukoze, reguliše nivo insulina i održava zdrav nivo holesterola i drugih masti u krvi. Ovaj esencijalni mikroelement ljudski organizam se ne proizvodi sam, te se mora uneti hranom.

Današnji način ishrane podrazumeva malo svežih namirnica, dok prednjači prerađena hrana i šećeri – pa nije ni čudo što većina populacije pati od nedostatka brojnih vitamina i minerala, među kojima je i hrom. Da šteta bude veća, konzumiranje procesuiranog šećera stimuliše potrošnju ovog izuzetno bitnog minerala iz našeg tela.

Možemo zaključiti da deficit hroma isključivo zavisi od naše ishrane na dnevnom nivou. Dobra vest je da se hrom može uzimati i u dodatnom obliku.

Suplementi hroma

U suplementima je dostupan u više oblika, uključujući:

Hrom mineral

Hrom i mršavljenje

Hrom igra veoma važnu ulogu u naporima da se dostigne idealna telesna težina. On kontroliše osećaj gladi, te smanjuje apetit jer pruža osećaj sitosti, dok ujedno povećava energiju i izdržljivost. Ima i jedno svojstvo koje će sve sladokusce koji muku muče sa kilogramima jako obradovati: hrom pomaže u savladavanju žudnje za slatkišima! Pozitivno utiče i na povećanje čiste mišićne mase, bez masnih depoa – pa se preporučuje aktivnim sportistima.

Zbog izuzetnih svojstava kada se udruže, tokom dijete preporučuje se uzimanje preparata hroma i selena kao dodataka ishrani.

Koji su simptomi nedostatka hroma u telu?

Hrom se relativno teško apsorbuje, pa manjak hroma predstavlja problem mnogim ljudima koji ne održavaju zdravu ishranu. Simptoma koji mogu ukazati na nedostatak hroma su anksioznost, umor, problemi sa metabolizmom šećera u krvi, izmenjen metabolizam holesterola, ateroskleroza, krhke kosti sklone povredama, loše zdravlje kože, niska koncentracija i loša memorija, pogoršanje zdravlja očiju, kao i promene u apetitu i težini.

Samo nabrajanjem ovih simptoma jasno vam je koliko važnu ulogu hrom igra u našem organizmu.

Dnevna doza hroma

Preporučeni dnevni unos hroma je 40 µg, a maksimalni 200 µg. Od namirnica u kojima se može naći hrom su brokoli, ćureće grudi, crveno vino, zeleni pasulj, krompir… Dakle, već sama ishrana koja podrazumeva nemasno meso, žitarice i povrće može obezbediti potrebnu ravnotežu.

Suplementi hroma se preporučuju dijabetičarima, sportistima, osobama koje žele da smršaju, osobama pod stresom. Najbolje se apsorbuje uz dodatak vitamina C i niacina (vitamin B3).

 

 

 


MI PRUŽAMO PODRŠKU VAŠEM SRCU I KRVNIM SUDOVIMA

Svim osobama sa blago povišenim vrednostima ukupnog, LDL i HDL holesterola sa niskim do umerenim kardiovaskularnim rizikom, preporučuje se upotreba Arteroprotect® Forte kapsula. To je prirodni preparat koji u sebi sadrži monakolin K iz crvenog pirinča, vitamin K2, vitamin B1 i C. Svojim aktivnim sastojcima, Arteroprotect® Forte pomaže u regulaciji holesterola i doprinosi elastičnosti krvnih sudova.  Arteroprotect® Forte – čuvar vaših arterija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *