Zašto nam trebaju zdravi krvni sudovi

Zašto nam trebaju zdravi krvni sudovi?

Moderan način života, svakodnevna trka sa vremenom i nagomilanim obavezama, neadekvatna ishrana… Opšte je stvaranje utiska da brže starimo i da smo često umorni. Zato sve češće pričamo o tome kako sprečiti gojaznost? Kako sačuvati srce? Zašto nam trebaju zdravi krvni sudovi? Možemo li uraditi nešto za svoje zdravlje?

O tome razgovaramo sa dr Stevanom Kečom, specijalistom interne medicine iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

 

Krvni sudovi i moderan način života

Jedno od čestih oboljenja modernog doba je gojaznost. To je oboljenje koje se karakteriše prekomernim gomilanjem masnih naslaga i to u meri koja narušava zdravlje i koja sa sobom donosi mnogobrojne komplikacije. Ono nastaje onog momenta kada energetski unos premaši njegovu potrošnju. Masno tkivo je odgovorno za povišen nivo lošeg LDL holesterola, visoke trigliceride, nizak nivo dobrog HDL holesterola, aterosklerozu, dijabetes i dr.

Kada ovome dodate način života koji je sa malo ili nimalo fizičke aktivnosti, ishranu koja je siromašna hranljivim dijetitnim vlaknima i vitaminima, a loše pripremljena i prepuna loših masti i šećera dobijate profil za koga kažete da je na sigurnom putu ozbiljnog obolevanja. A broj ovakvih slučajeva je toliki da danas govorimo o globalnoj pandemiji u svim starosnim grupama, i stanju koje zovemo kardiometabolički sindrom.

Proces ateroskleroze, koji je odgovoran za brojne komplikacije u zrelom životnom dobu, počinje praktično našim rođenjem, i tokom života stalno napreduje. Razlikuje se pretklinička i klinčka faza, i naša tendencija bi trebala da bude da do kliničke faze ne dođe ili bar da je odložimo za što kasnije. Od početne faze do stvaranja i pucanja plaka nekada prođu i decenije.

 

Čovek je mlad koliko su mu mladi krvni sudovi

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su vodeći uzrok smrtnosti sa preko 50% učešća, dok je, poređenja radi, smrtnost od malignih bolesti 22%. Srbija ima visoku stopu oboljevanja od KVB. Svaki četvrti stanovnik u razvijenim zemljama boluje od ishemijske bolesti srca i životni vek mu je skraćen 7 godina.

O poremećaju lipidnog statusa koji povećava rizik za oboljevanje od KVB govorimo kada su vrednosti:

Lošeg LDL holesterola veće od 3 mmol/l (uzroci su pušenje, starost, dijabetes, hipertenzija ili nasleđe).

Dobrog HDL holesterola manje od 1,03 mmol/l za muškarce i manje od 1,29 mmol/l za žene (uzroci su gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost, glikozna intolerancija).

Triglicerida – veće od 1,7mmol/l (uzroci su gojaznost, dijabetes, nasleđe).

Pored grupe lekova koji su danas u širokoj upotrebi za lečenje poremećaja lipidnog statusa, na raspolaganju nam je prirodan preparat koji u sebi objedinjuje više sastojaka koji pozitivno utiču na očuvanje krvnog suda i odlaganja nastanka ateroskleroze.

 

ArteroProtect® Forte - pomaže da krvni sudovi budu elastičniji i fleksibilniji,
ArteroProtect® Forte – aktivni sastojci utiču na zdravlje naših krvnih sudova

ArteroProtect® Forte – za zdrave i elastične krvne sudove

Radi se o jedinstvenom dijetetskom proizvodu ArteroProtect® Forte, čiji aktivni sastojci utiče na zdravlje naših krvnih sudova. Pomažu da krvni sudovi budu elastičniji i fleksibilniji,  i istovremeno pomaže da se spreči nastanka kalcifikacija i suženja.

Glavni sastojak, MONAKOLIN K, je suvi ekstrakt crvenog pirinča, poznat i kao prirodan statin. Delotvornost monakolina k je dokazana u vise od 30 kliničkih studija, a potvrda te efikasnosti je jasno definisana kroz aktuelne evropske vodiče za lečenje dislipidemija.1 Njegova primena je takođe opravdana kod pacijenata koji iz razloga bojazni od neželjenih dejstava ne žele ili ne mogu da koriste lekove iz grupe statina.

O vitaminu B1 i vitaminu C, koji su sastavni deo ovog preparata, je puno rečeno i svima su dobro poznati  njihovi pozitivni efekti. Međutim treba istaći i prisustvo vitamina K2 MK -7, koji svojim prisustvom utiče na metabolizam kalcijuma i njegovo pravilno odlaganje, kao i njegov uticaj na kalcifikaciju krvnih sudova.

 

 

 

Primer iz prakse – primena preparata ArteroProtect® Forte

I za kraj samo jedan primer iz svakodnevne kliničke prakse: Radi se o mlađem muškarcu koji je do pre par meseci bio sportski rekreativac, ali ga je povreda sprečila da se aktivno bavi sportom. Nema značajnijih tegoba. Dobio oko 11 kg u telesnoj masi, radi u kancelariji, u banci, što podrazumeva dugotrajno sedenje  (back office strane banke).

Na pregled ga dovodi rutinska kontrola krvne slike koja pokazuje:

Ukupni Holesterol       7.2  mmol/L

Trigliceridi                    1.9  mmol/L

HDL hol                         1.01 mmol/L

LDL hol                          5.87 mmol/L

 

Nije motivisan za statinsku terapiju, boji se „oštećenja jetre“. Savetovana umerena fizička aktivnost, redukciona dijeta uz jednu kapsulu ARTEROprotect® Forte dnevno.

Na kontroli za 4 meseca, redukovao telesnu težinu za 6.5 kg. Kontrolna laboratorija pokazuje:

Ukupni holesterol           5.4 mmol/L

Trigliceridi                        1.6 mmol/L

HDL hol                             1.4 mmol/L

LDL hol                              4.6 mmol/L

Savetovan je nastavak primene preparata Arteroprotect Forte.

 

1 European Heart Journal (2020) 41, 111-188

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *