Bakterije u arterijama mogu biti bomba pred okidanjem!

Bakterije unutar zidova arterija mogu izazvati srčani udar?

Ako ste bili pobornik verovanja da emocionalni ili fizički razlozi i problemi mogu izazvati srčani udar, sada imate u prilog i naučno objašnjenje koje to potvrđuje. Naime, kod ljudi pod stresom, srčani udar može biti pokrenut bakterijama koje se raspršuju unutar zidova arterija. Ovo može dovesti do oštećenja i nastanka masnih naslaga u krvnim sudovima (plaka) i zapušavanja krvotoka, ističe nova studija.

Bakterije

Istraživači Univerziteta Binghamton u Njujorku otkrili su da je mala verovatnoća da ćete imati srčani udar svaki put kada budete uzbuđeni. Veća je verovatnoća da se, svaki put kada ste pod stresom, desi manje oštećenje arterije. Ta oštećenja smanjuju vlakna koja drže takve depozite pod kontrolom, na zidovima arterija.

Srčani udar se javlja kada krv prestaje da dolazi do srčenog mišića, što dovodi do umiranja tkiva srca.
Glavni uzrok srčanog udara je ateroskleroza (stvrdnjavanje arterija), koje se javlja kada se u arterijskim zidovima grade masne naslage (plakovi). Ove ploče se mogu iznenada otkinuti od zida arterija, što može dovesti do smetnji u krvotoku koje mogu ugroziti život.

 

Bakterije i stres

bakterije u arterijama

Naučnici su smatrali da stres može dovesti do pucanja arterosklerotskih naslaga, ali nemaju dovoljno dokaza za ovu tvrdnju. Novi nalazi istraživanja pokazuju da bakterije žive u arterijama sa plakovima. Štaviše, stres može učiniti da ove bakterije oslobađaju enzime koji mogu destabilizovati plakove tj, učiniti ih trošnijim.

Istraživači su obrazložili da se ateroskleroza može povezati sa biofilmovima – sluzavim utvrđenjima koje skupine bakterija često prave za sklonište od antibiotika i raznih branitelja tela.

 

Bakterije su povezane sa plakovima u arterijama?

Istraživači su analizirali uzorke karotidnih arterija (arterije koje nose krv u glavu i vrat) kod 15 pacijenata sa aterosklerozom. Našli su dokaz u DNK, da najmanje deset vrsta bakterija živi u zidovima svakog testiranog arterijskog uzorka. Svaki od pet arterijskih uzoraka je imao biofilmske naslage bakterija.

Bakterije na petrijevoj posudi

Većina bakterija povezanih sa plakovima takođe je povezana sa kožom ili usnom dupljom. Određen broj bakterija je povezan sa gastrointestinalnim traktom.

Šest od 15 analiziranih uzoraka imalo je prisustvo bakterije pseudomonas aeruginosa, koje se najčešće nalazi u zemljištu i vodi. Kada se ova bakterija nalazi u ustima, koži ili gastrointestinalnom traktu, čini se da ne izaziva probleme. Ipak, njeno prisusutvo u ranama može biti opasno po život.

 

Eksperimenti dokazuju povezanost bakterija i plakova?

U eksperimentima koji su ovi istraživači vršili, otkriveno je da su biofilmovi pseudomonas bakterije koji su uzgajani u laboratoriji, na unutrašnjim zidovima silikonskih cevi rastvoreni. To se desilo kada su dobili norepinefrin (noradrenalin) – jedan od hormona stresa koji je odgovoran za reakciju “bori se ili beži” kod ljudi. Hormon je bio u nivou koji bi se našao u telu nakon stresa.

Pošto su biofilmovi blisko vezani za arterijske plakove, istraživači sugerišu da raspršivanje datih biofilmova bakterija može takođe poremetiti arterijske plakove i, zapravo, izazvati srčani udar.
Svi uzorci bakterija koji su pregledani imali su izgled “vatrenih bombi”.

Bakterije - laboratorijski testovi

Rast bakterija u ljudskom telu često je ograničen zbog toga što malo slobodnog gvožda prolazi kroz krv. Hormon norepinefrin uzrokuje dovoljan nivo slobodnog gvožđa u krvi da onesposobi bakterije. Kada se nivo slobodnog gvožđa povećava, bakterije u biofilmima se raspršuju u potrazi za hranom. Buduća istraživanja su potrebna da bi se potvrdilo da li stres zapravo izaziva prskanje plakova – masnih naslaga kod ljudi.

Postoji sumnja da ove bakterije jednostavno koriste postojeće plakove kao sklonište unutar tela i da mogu pomoći u njihovom razvijanju i rastu.

Najnoviji nalazi pokazuju da je ipak jednako važno upravljanje bakterijama unutar lečenja arterijskih plakova, isto koliko može biti važno i upravljanje holesterolom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *